Autobusári nemusia kontrolovať pasy cestujúcim na medzinárodných linkách

03.01.2012 Bratislava

Bratislava 2. januára (TASR) – Vodiči na medzinárodných linkách nie sú povinní kontrolovať cestujúcim doklady. Nie sú tak zodpovední za to, či doklady pasažierov spĺňajú všetky požiadavky krajiny, do ktorej cestujú. Zákon však autobusových dopravcov na takýto krok oprávňuje. O tom, ako majú postupovať autobusári pri preprave ľudí do zahraničia, informoval TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Krajčovič.

Niektorí vodiči totiž nevedia presne, aké povinnosti im v takomto prípade ukladá zákon a aké sankcie im prípadne hrozia. Prípadne či môže policajt obviniť vodiča z toho, že doklady cestujúcim neskontroloval.

\"Zákon o cestnej doprave dopravcovi povinnosť kontrolovať cestovné doklady neukladá,\" potvrdil pre TASR Krajčovič. Na druhej strane je však podľa zákona vodič autobusu oprávnený takúto kontrolu dokladov spraviť.

Niektorí dopravcovia majú v prepravných poriadkoch uvedené medzi povinnosťami pre cestujúcich, aby mali pri sebe všetky potrebné doklady určené na bezproblémové vybavenie alebo kontrolu v inom štáte.

Vodiči či majitelia autobusových firiem však musia zároveň dodržiavať aj zákon o pobyte cudzincov. Z neho vyplýva, že dopravca, ktorý prepravuje osoby na pravidelných medzinárodných autobusových linkách okrem prihraničnej dopravy, nesmie dopraviť na hraničný priechod štátneho príslušníka tretej krajiny, ktorý nemá platný cestovný doklad vrátane víza alebo povolenia na pobyt, ak sa vyžaduje.

Ak sa tak stane, vodič je povinný ho najneskôr do 24 hodín od príchodu alebo v lehote, ktorú určí polícia, dopraviť späť. Prípadne do krajiny, kde mu vydali cestovný doklad. Alebo do štátu, kde je zabezpečené jeho prijatie. V prípade porušenia tohto zákona, hrozia vodičom aj pokuty vo výške od 3.000 do 5.000 eur. A to za každého jedného takto dopraveného príslušníka tretej krajiny.
 

Vyberte región